Gyökeresen átalakulhat az informatikusok szakmája

Nagy változások vannak folyamatban az informatikai ágazatot tekintve, melyek nem minősülnek feltétlenül rossznak. Az informatikusok klasszikus funkciója ugyanis el fog tűnni, noha az igény nem fog apadni ezen szakemberekre. Mindezen várható fejlemény oka nem más, mint a milliók által használt applikációk alapvető változása. Az olyan szofverek, mint a Microsoft 365 és annak egyes csomagjai, várhatóan a következő attribútumokat fogják az évek múlásával egyre csak fejleszteni:

  • Felhasználóbarát felület
  • Könnyű kezelhetőség
  • Gyors és egyszerű konfiguráció
  • Előfizetéses rendszer
  • Allandó support

A klasszikus értelembe vett informatikusokat, rendszergazdákat továbbra is alkalmazni fogják az informatikai környezettel rendelkező szervezetek, mert talán mindig is szerepet fog játszani a körülmény, hogy

…a felhasználó lusta lesz, vagy félni fog bekonfigurálni a környezetet.

Az viszont elkerülhetetlen, hogy idővelzen szakemberek funkciója inkább a felhasználóbarát applikációk fejlesztésére, optimalizálására és átlátására szorítkozzon, mely így is nagyon speciálissá teszi majd ezt a területet. Tesszük ezt a megállapítást a következő tényezők ismeretében:

  1. Némely mai szoftvercsomag egyéni preferenciák szerinti beállítása alig 20 percet vesz igénybe, hiszen “csuszkákkal” kapcsolható ki és be például az olyan funkció, hogy a felhasználóknak engedjük-e külső eszközök rácsatlakozását a számítógépekre.
  2. A nagyobb, akár 1000 fős vállalatok számára megfelelő (és emiatt jóval drágább) előfizetés lehetővé teszi azt is, hogy hackertámadást vagy adathalászatot szimuláljunk a beosztottaink irányában. Ezen szolgáltatást egyes piaci szereplők akár terepmunka formájában is elvégzik, ha arra gondolunk, hogy “Social Engineering tesztelése” tárgyban számos szolgáltató ajánl hasonlót.
  3. A felhőszolgáltatások minden korábbi elvárásnál nagyobb potenciálnak örvendenek, ugyanis a mai huszonéves generáció számára már most is elvárás, hogy munkáját egyáránt elvégezhesse a munkahelyén, otthon, vagy akár út közben is, a telefonjáról anélkül, hogy ennek megoldása különösebb nehézséggel járna.

És ez csak néhány érv amellett, hogy az informatikusoknak fel kell kötniük a gatyájukat, amennyiben szembe kerülnek a XXI. század kihívásaival, és semmiképp sem szabad elhanyagolniuk a folyamatos fejlődésre törekvés alapvető igényét. Bár kijelenthetjük, ez ma már minden szakma képviselőjére igaz.